pštros dvouprstý

lat.: Struthio camelus
gb vlajka ostrich
de vlajka afrikanische strauss

pštros dvouprstý


Původ

řídké lesy, savany, stepi a polopouště až pouště Afriky

Hospodářský význam

chován na farmách pro maso, vejce a kůži v přírodě snáší pštrosice 12 až 16 vajec, ale do hnízda o průměru přes jeden metr klade většinou více samic, takže může obsahovat i 70 kusů. Přes den sedí na vejcích světlejší samice, v noci pak černý samec, o vylíhlá mláďata se ale už stará pouze samec, který je dokáže ochránit svými silnými kopanci i před většími šelmami

Zajímavost

Největší z dnes žijících ptáků se dožívá až 50 let. Je jediným ptákem na světě, který má na nohách pouze dva prsty. Vejce mají velmi silnou skořápku a dá se po nich dokonce chodit, aniž by pukla. Pštrosí vejce váží až 1600 g, což je jako asi 25 vajec slepičích.

Výskyt


Řád

Struthioniformes – pštrosi

Čeleď

Struthionidae – pštrosovití

Biotop

savana, polopoušť
savana, polopoušť

Potrava

Drobní plazi
Drobní plazi

Listí
Listí

Bezobratlí
Bezobratlí