malpa plačtivá

lat.: Cebus olivaceus
gb vlajka weeping capuchin
de vlajka braune kapuziner

malpa plačtivá


Původ

malpa plačtivá obývá pralesy a lesnaté oblasti v Jižní Americe

Hospodářský význam

volně žijící živočich, tvoří tlupy o 10 - 30 jedincích, jsou aktivní přes den a mají chápavý ocas; díky své chytrosti a vynalézavosti jsou využívány v USA jako asistenční zvířata pro tělesně postižené lidi

Zajímavost

samice dospívají ve 4 - 5 letech, samci v 6 - 8 letech. Dožívají se 15 - 25 let jsou velmi chytré, používají i nástroje; například dvěma kameny roztloukají ořechy a používají i dřívko, aby si vyšťouraly to, co chtějí

Výskyt


Řád

Primates - primáti

Čeleď

Cabidae - malpovití

Potrava

Hmyz
Hmyz

Plody
Plody

Semena
Semena