čáp bílý

lat.: Ciconia ciconia
gb vlajka european white stork
de vlajka weiss-storch

čáp bílý


Původ

je rozšířen ve střední a východní Evropě, na Balkáně a ve Španělsku, hnízdí také v severní Africe, Turecku a střední Asii

Hospodářský význam

za jeden den může čáp ulovit až 44 hrabošů tento pták má tedy velký význam i pro zemědělství žijí většinou v páru, který si je věrný celý život

Zajímavost

V ČR chráněn jako ohrožený druh. Při odletu na jih jsou schopni urazit denně 100 - 300 km.

Výskyt


Řád

Ciconiiformes – brodiví

Čeleď

Ciconiidae – čápovití

Biotop

břehy vodních ploch
břehy vodních ploch

Potrava

Hmyz
Hmyz

Drobní savci
Drobní savci

Obojživelníci
Obojživelníci